Alegerea corecta a semintelor pentru rasaduri

Singura exceptie sunt castravetii. Dupa 3 ani de „odihna” in culturi, germinarea, dimpotriva, creste

rasaduri

Unii dintre gradinari planteaza deja puieti timpurii, in timp ce altii merg in diverse locuri pentru a cumpara seminte pentru rasaduri. Insa de multe ori, in febra cumparaturilor, acestia cumpara tot ce trebuie si, degeaba! Pentru a nu fi pacaliti, specialistii le recomanda achizitionarea semintelor numai din centre specializate, de la producatori cunoscuti.

O bunica dintr-o piata sau un vanzator intr-un cort dubios pot spune o poveste minunata despre recolte uriase. Dar, de fapt, rasadurile sau semintele pot fi infectate sau slabite de boli ereditare. In timp ce marii producatori monitorizeaza indeaproape acest lucru.

De asemenea, trebuie examinat pachetul cu atentie. Producatorii care se respecta ofera toate informatiile despre seminte:

  • Semne ca semintele sunt de de calitate
  • Este de dorit ca pachetul sa contina o descriere a soiului (inaltime, randament, culoare etc.), precum si recomandari pentru ingrijirea plantelor.
  • Adresa completa si numarul de telefon al producatorului.
  • Numarul lotului (acest lucru este important daca dupa un timp se doreste exact acelasi soi de seminte).
  • Numarul de seminte din pachet, nu doar grame.
  • Rata germinarii ca procent. Daca exista, de exemplu, numarul 80 – 85, acest lucru este complet normal. Promisiunea ca toate 100% din seminte vor incolti nu merita sa fie crezuta – in conditiile climatice acest lucru este imposibil.
  • Data de expirare sau termenul de valabilitate. Mai mult, acestea nu trebuie tiparite prin metoda tipografica, ci stampilate ca un sigiliu, deoarece ambalajul pentru seminte poate fi repetat de la an la an, iar semintele trebuie sa fie proaspete.

Un punct important: o companie care se respecta va indica cu siguranta pe punga nu doar data de expirare, ci si anul recoltarii semintelor. Daca nu se specifica anul de recoltare, atunci este mai bine sa se refuze achizitia. La urma urmei, nu exista nicio garantie ca semintele nu au zacut cativa ani intr-un fel de hangar umed si au fost ambalate in pungi de marca numai cand au inceput sa se epuizeze.

Cu cat semintele sunt mai tinere, de exemplu, anul trecut, cu atat germinarea este mai buna. Aceasta regula se aplica tuturor semintelor. Singura exceptie sunt castravetii. Dupa 3 ani de „odihna” in culturi, germinarea, dimpotriva, creste.