Anevrism arterial: simptome si cauze

Un anevrism arterial este o dilatatie anormala (congenitala sau dobandita) a unei artere care se poate rupe, poate fi blocata (tromboza) sau poate trimite fragmente dintr-un cheag de sange in circulatie

anevrism arterial

Un anevrism arterial este o dilatatie anormala (congenitala sau dobandita) a unei artere care se poate rupe, poate fi blocata (tromboza) sau poate trimite fragmente dintr-un cheag de sange in circulatie.

Sistemul vascular cuprinde, pe de o parte, arterele, un sector de inalta presiune care aduce sange oxigenat in organe, iar pe de alta parte venele, un sector de presiune scazuta care readuce sangele sarac in oxigen la inima si plamani. Uneori, se observa anomalii in marimea arterelor sub forma unei dilatatii localizate numita anevrism. In timp, dilatatia tinde sa creasca si diametrul anevrismului creste.

Riscul asociat cu prezenta unui anevrism depinde de marimea si locatia acestuia. Un anevrism poate fi descoperit intamplator in timpul unui examen medical sau imagistic (tomografie, RMN, angiografie).

Simptome

Un anevrism poate fi destul de asimptomatic. Uneori se manifesta printr-un mic arc pulsatil, posibil dureros la palpare, de exemplu la nivelul gatului, abdomenului, zonei inghinale sau a golului genunchiului.

Ruptura unui anevrism aortic se manifesta prin instalarea brusca a durerii abdominale sau a pieptului foarte adesea cu semne de sangerare severa, scaderea tensiunii arteriale si pierderea constientei. O astfel de complicatie este o situatie de urgenta care poate pune viata in pericol.

Ruptura unui anevrism cerebral provoaca sangerare in creier (hemoragie cerebrala). Simptomele si consecintele variaza in functie de intinderea si locatia sa. Daca sangerarea este mica, un gat rigid poate fi singurul simptom. In schimb, atunci cand hemoragia creierului este masiva, poate provoca paralizie, coma si chiar moarte.

Tromboza unui anevrism aortic sau a unei artere mari in organism

Cand s-a format un cheag de sange, acesta poate obstructiona complet artera, care apoi se manifesta ca o lipsa de sange la nivelul membrului care depinde de ea (picior, brat) sau poate elibera fragmente mici care vor migra in aval.

Tromboza unei artere cerebrale

Cand un cheag s-a format intr-o artera din creier, poate provoca simptome care variaza foarte mult in functie de zona creierului afectat, cu tulburari ale abilitatilor motorii, sensibilitatii, intelegerii sau vorbirii.

Uneori, cand comprima structuri osoase, neurologice, digestive sau venoase, dilatarea unei artere mari in organism poate fi recunoscuta prin aparitia durerii, tulburarilor digestive sau dificultatii in efectuarea anumitor miscari.