Cancerul la san este cel mai frecvent cancer la populatia de sex feminin – reprezinta aproape o treime dintre diagnosticele de cancer la femei.
Desi riscul creste semnificativ dupa 50 de ani, boala afecteaza si femeile tinere: 20% dintre pacienti au sub 50 de ani in momentul diagnosticarii.
Simptomele cancerului la san
Desi cancerul mamar nu doare decat in faze avansate, exista insa, cateva simptome pe care persoanele le pot identifica singure si anume:
– nodul palpabil nedureros cu suprafata neregulata;
– retractia mamelonului;
– retractia pielii la nivelul unei zone a sanului;
– deformari ale unui san;
– scurgeri mamelonare;
– roseata sau ulceratie tegumentara;
– roseata sau ulceratie a mamelonului;
– durere (numai in stadii foarte avansate);
– adenopatii axilare de aceeasi parte, nedureroase;
Cancer la san – diagnosticare
Sanii unei femei sunt constituiti in principal din tesut gras si glande mamare. Cancerul de san se formeaza din celulele glandelor mamare.
Exista doua metode utilizate in principal pentru diagnosticarea cancerului de san: mamografia (examinarea radiologica a sanilor) si biopsia (luarea unui esantion de tesut).
Tratament
Chirurgie – de cele mai multe ori, sanii sunt pastrati Aproape toate femeile cu cancer de san sunt operate. Astazi, tumora poate fi indepartata adesea fara a fi nevoie sa se indeparteze sanul. O radiatie se face de obicei dupa operatie.
Alte posibilitati terapeutice: chimioterapia (inainte si / sau dupa operatie) si medicamente care modifica echilibrul hormonal si reduc astfel riscul de recurenta. Tipul de tratament implementat depinde, printre altele, de tipul de cancer in cauza si de stadiul bolii.
Factori de risc
- Genetica
Femeile ale caror surori, mame sau bunici au avut cancer de san prezinta un risc crescut de a dezvolta acest tip de cancer.
De asemenea, fumatul, consumul de alcool, obezitatea si, in unele cazuri, terapia cu hormoni sunt alti factori de risc.
Inaintarea in varsta – cu cat o femeie inainteaza in varsta, cu atat cresc sansele de a dezvolta aceasta boala. Asadar si varsta este un factor de risc.