Care sunt simptomele hiperplaziei benigne de prostata?

Cele mai multe simptome ale HBP sunt cauzate de presiunea asupra uretrei si de modificari ale vezicii urinare

hiperplaziei benigne

Hiperplazia benigna de prostata (HBP) este o marire a glandei prostate legata de varsta, fara a fi cauzata de un proces malign (cancer) sau de infectie. O crestere a partii medii a prostatei poate provoca compresia uretrei si tulburari ale mictiunii normale.

Ca urmare, incontinenta urinara si urinarea frecventa sunt cele mai frecvente simptome, mai ales noaptea. Majoritatea simptomelor hiperplaziei benigne de prostata apar treptat. Severitatea simptomelor nu este direct legata de gradul de marire al glandei.

Cele mai multe simptome ale HBP sunt cauzate de presiunea asupra uretrei si de modificari ale vezicii urinare. Cele mai comune dintre ele sunt:

  • dificultate la urinare;
  • inceput” dificil de urinare;
  • intreruperea fluxului de urina;
  • flux urinar redus;
  • impulsuri frecvente de a urina si urinare frecventa, mai ales noaptea;
  • excretia picaturilor de urina dupa incheierea actului de urinare.

Uneori, un barbat poate sa nu banuiasca ca sufera de compresie a tractului urinar pana cand nu este complet in stare sa urineze. Aceasta afectiune se numeste retentie urinara acuta si poate fi declansata de medicamente pentru raceala sau pentru alergii.

Aceste medicamente contin adesea ingrediente care, ca efect secundar, impiedica relaxarea si golirea vezicii urinare. Cand exista o reducere partiala a lumenului uretrei (uretrei), o astfel de oprire completa a fluxului de urina poate fi cauzata de consumul de alcool, temperaturi scazute si o perioada lunga de imobilizare.

De obicei, in majoritatea cazurilor, aceste plangeri urinare se datoreaza hiperplaziei benigne de prostata. Cu toate acestea, aceleasi plangeri pot fi simptome ale altor boli ale prostatei si vezicii urinare de natura inflamatorie sau maligna. Acest lucru necesita clarificarea lor de catre un medic. Hiperplazia benigna avansata de prostata poate provoca alte simptome grave in timp.

Retentia urinara si supraintinderea vezicii urinare predispun la infectii ale tractului urinar, leziuni ale vezicii si rinichilor, pietre la vezica, incontinenta (incapacitatea de a retine urina) si multe altele. Daca vezica urinara este grav afectata, tratamentul hiperplaziei de prostata poate fi ineficient. Cand este detectata intr-un stadiu incipient si se incepe tratamentul in timp util, riscul de a dezvolta astfel de complicatii este scazut.