Cartea The Memoirs of Stockholm Sven, Nathaniel Ian Miller

The Memoirs of Stockholm Sven

Satul de viata sa din Stockholm si de o slujba care ii zdrobeste sufletul, tanarul Sven decide sa-si satisfaca dorinta de explorare polara si se indreapta spre Spitsbergen. Acolo, noaptea arctica domneste in mod suprem, trebuie sa rezisti asaltului elementelor ca o cochilie care se agata de stanca, poti fi martor la splendoarea unei aurore boreale si sa fii devorat de un urs polar in urmatorul minut. Pe drum, va intalni multi tovarasi, cum ar fi un geolog excentric, un vanator de capcane socialist finlandez sau un caine care este mai util decat pare. Va fi martor la nasterea unui aisberg, la jocurile vulpilor polare si va invata arta vanatorii. Singur, el va merge pana la capatul lui insusi pentru a gasi mai bine restul lumii. Imaginand viata unui pustnic la inceputul secolului XX, Nathaniel Ian Miller livreaza un roman de o umanitate coplesitoare, o adevarata oda adusa naturii, familiilor pe care le parasim, celor pe care ni le cream si celor care ne gasesc, chiar si in inima inabitabilului.

Inspirat de viata unui vanator din Spitzbergen, din care au ramas putine urme, autorul spune povestea unui om care a ales, la inceputul secolului trecut, sa traiasca intr-o cabana, singur, in Raudfjord, un arhipelag din Svalbard, in Arctica norvegiana. Dupa cum veti fi inteles, aceasta carte este foarte originala, atat prin personajul pe care il descrie, in afara tuturor cutiilor pe care le cunoastem, cat si prin locatia in care se afla: Marele Nord. Ne fascineaza, dar putini dintre noi o cunosc cu adevarat si chiar mai putini o experimenteaza. Sven alege sa isi petreaca viata acolo, singur, departe de orice civilizatie.

Apropierea de natura, confruntarea cu sine insusi, iata ce ii va motiva alegerile de viata si ce il va determina sa treaca prin multe incercari dificile. Unele vieti sunt facute pentru a deveni romane si este clar ca cea a lui Sven este una dintre ele. El este un personaj cu totul special, neinteles de civilizatia si asteptarile societatii asa cum o cunoastem noi. Asa ca se refugiaza in singuratate, descopera acest climat ostil, invata practicile de supravietuire, prinderea animalelor si se familiarizeaza si el cu natura salbatica.

Incepand cu partea a patra, cartea ia, o turnura mai emotionanta, cu o anumita intoarcere la viata umana, la sentimente, la existenta. Interesul pentru roman se va trezi cu adevarat in acest moment. Personajul Helga aduce mult romanului, pentru ca, la fel ca si Sven, nu este ceea ce te-ai astepta de la ea, mai ales ca femeie. Subiectele abordate in roman sunt profunde si frumoase, niciodata cliseizate, dimpotriva. In ciuda duritatii existentei alese a personajelor, exista o umanitate reala care emana din fiecare fiinta din acest roman, si asta este ceea ce trebuie rerinut.