Ce bauturi pot ajuta la scaderea sau controlul nivelului de colesterol?

Ceaiul verde contine catehine si alti compusi antioxidanti care par sa ajute la scaderea nivelului LDL „rau” si a colesterolului total

bauturi

Multe tipuri diferite de bauturi contin compusi care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol sau la mentinerea sanatoasa, cum ar fi bauturile de ovaz si soia. Colesterolul este o substanta cerata pe care corpul o foloseste pentru a produce celule si hormoni.

Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) si lipoproteinele cu densitate mica (LDL) sunt 2 tipuri diferite de colesterol. Atunci cand nivelul colesterolului este nesanatos, creste riscul unor afectiuni grave de sanatate, cum ar fi accident vascular cerebral sau atacuri de cord.

Cele mai bune bauturi pentru imbunatatirea colesterolului Multe tipuri de bauturi pot ajuta la scaderea sau controlul nivelului de colesterol. Acestea includ:

  • Ceai verde

Ceaiul verde contine catehine si alti compusi antioxidanti care par sa ajute la scaderea nivelului LDL „rau” si a colesterolului total. Intr-un studiu, oamenii de stiinta au oferit sobolanilor apa potabila infuzata cu catehine si epigalocatechina galat, un alt antioxidant benefic in ceaiul verde.

Dupa 56 de zile, acestia au observat colesterolul si nivelurile LDL „rele” s-au redus cu aproximativ 14,4% si 30,4% la cele 2 grupuri de sobolani care au urmat diete cu continut ridicat de colesterol.

Ceaiul negru poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra colesterolului, dar intr-o masura mai mica decat varianta sa verde. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca exista cantitati diferite de catehine. In plus, cofeina poate ajuta, de asemenea, la cresterea nivelului HDL.

  • Lapte de soia

Soia are un continut scazut de grasimi saturate. Inlocuirea produselor lactate cu continut ridicat de grasimi cu lapte de soia poate ajuta la reducerea sau gestionarea nivelului de colesterol.

  • Bauturi de ovaz

Ovazul contine beta-glucani, care creeaza o substanta asemanatoare gelului in intestin si interactioneaza cu sarurile biliare, reducand absorbtia colesterolului.

  • Smoothie de fructe de padure

Multe fructe de padure sunt bogate in antioxidanti si fibre, ambele putand contribui la reducerea nivelului de colesterol.

In special, antocianinele, un puternic agent antioxidant din fructe de padure, pot contribui la imbunatatirea nivelului de colesterol.