Ce este vaginoza bacteriana?

VB este infectia vaginala care afecteaza cel mai probabil femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 ani.

vaginoza bacteriana

Vaginoza bacteriana, cunoscuta si sub numele de bacterioza vaginala, este cea mai frecventa cauza a infectiei vaginale la femeile aflate la varsta fertila. Vaginoza bacteriana (VB) creste, de asemenea, riscul de a dezvolta o infectie cu transmitere sexuala (ITS). Cu toate acestea, VB nu este considerata o ITS.

VB este infectia vaginala care afecteaza cel mai probabil femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 ani. Aceasta creste riscul de boala inflamatorie pelviana, o infectie si inflamatie a tractului genital feminin superior care poate avea consecinte grave, inclusiv infertilitatea. De asemenea, fecundarea in vitro poate avea mai putine sanse sa aiba succes daca o femeie are VB.

Simptome vaginoza bacteriana

VB poate fi prezenta fara simptome, dar daca apar simptome, acestea includ secretii vaginale, arsuri si prurit. Secretia vaginala poate:

  • fi apoasa si subtire;
  • sa fie de culoare gri sau alba;
  • avea un miros puternic si neplacut, adesea descris ca de peste.

Mai rar, pot exista:

  • o senzatie de arsura in timpul urinarii;
  • mancarime in jurul exteriorului vaginului.

Cauze

VB este cauzata de un dezechilibru al florei bacteriene naturale, bacteriile obisnuite gasite in vaginul unei femei. De ce se intampla acest lucru nu este clar. Este diferita de candidoza, o infectie cu drojdie sau Trichomonas vaginalis. Acestea nu sunt cauzate de bacterii.

Rolul bacteriilor

Toate partile corpului au bacterii, dar unele sunt benefice, in timp ce altele sunt daunatoare. Atunci cand exista prea multe bacterii daunatoare, pot aparea probleme.

Vaginul contine in principal bacterii „bune” si unele bacterii daunatoare. VB apare atunci cand bacteriile daunatoare cresc in numar.

Un vagin trebuie sa contina bacterii numite lactobacili. Aceste bacterii produc acid lactic, facand vaginul usor acid. Acest lucru previne cresterea altor bacterii acolo.

Nivelurile mai mici de lactobacili pot determina vaginul sa devina mai putin acid. Daca vaginul nu este la fel de acid pe cat ar trebui, acest lucru poate oferi sanse altor bacterii sa creasca si sa prospere.