Ce proprietati si beneficii are valeriana si cum poate fi consumata

Valeriana este un excelent adjuvant in sindromul premenstrual si amelioreaza atat simptomele fizice, emotionale si comportamentale din aceasta perioada

valeriana

Valeriana este folosita din cele mai vechi timpuri pentru ameliorarea tulburarilor de somn si anxietatii. In timp, s-au facut numeroase studii care ii atesta proprietatile si calitatile terapeutice. Valeriana este o planta perena care este folosita din Grecia si Roma antica pentru a ameliora insomnia. Aceasta infloreste vara, are flori albe sau mov, uneori si roz, iar de la aceasta planta se foloseste exclusiv radacina. Oamenii de stiinta inca mai efectueaza teste pe aceasta planta pentru a-i descoperi proprietatile asupra organismului.

Cum poti consuma valeriana si de ce?

Valeriana protejeaza sistemul nervos in cazul persoanelor care sustin un efort fizic indelungat. Aceasta poate fi consumata sub forma unor bauturi, sub forma unor suplimente alimentare care se gasesc in farmacii si in plafaruri, dar si sub forma uleiului. Valeriana amelioreaza simptomele insomniei, pacientii care consuma valeriana adorm mai repede si au un somn mai profund si mai odihnitor. De asemenea, valeriana poate ameliora starile de anxietate si poate ajuta pacientii sa faca fata mult mai bine situatiilor stresante.

Valeriana este un excelent adjuvant in sindromul premenstrual si amelioreaza atat simptomele fizice, emotionale si comportamentale din aceasta perioada. Mai mult decat atat, consumul de valeriana amelioreaza simptomele sindromului obsesiv compulsiv si sindromul picioarelor nelinistite.

Cantitatea si modul de administrare a radacinii de valeriana depind de efectul dorit. Pentru problemele cu somnul, este indicat consumul de 400-900 mg cu extract de valeriana, cu 30 de minute inainte de culcare, pana la doua ore. Valeriana poate fi consumata sub forma de ceai sau capsule moi. Valeriana nu creeaza dependenta daca este administrata in mod constant si corect si nici nu apar simptome de sevraj cand utilizarea este intrerupta. Consumata in dozele recomandate, valeriana imbunatateste somnul, amelioreaza simptomele anxietatii, insa este recomandat pacientilor sa consulte un medic inainte sa utilizeze valeriana, iar daca sufera de probleme de sanatate grave sau iau medicamente, se recomanda administrarea cu precautie.

Valeriana nu se recomanda femeilor insarcinate, care alapteaza si copiilor sub varsta de 3 ani.