Ce sunt si cum pot fi prevenite escarele?

O astfel de saltea poate fi achizitionata de la Magazinul Ortopedic, accesand www.magazinulortopedic.ro.

saltea antiescare

Escarele sunt un tip de leziune care distruge pielea si tesuturile subiacente atunci cand o anumita zona este pusa sub presiune constanta pentru o anumita perioada, provocand ischemie tisulara, incetarea furnizarii nutrientilor si a oxigenului catre tesuturi si, eventual, necroza tisulara. Presiunea constanta care are drept rezultat distrugerea tesutului este, probabil, cea mai precisa descriere a unei escare.

Exista multi factori care pot contribui la dezvoltarea escarelor, dar cel mai comun dintre toate este ischemia tisulara. Escarele se pot dezvolta atunci cand se aplica o cantitate mare de presiune pe o suprafata de piele pe o perioada scurta de timp, insa pot aparea si atunci cand se aplica o presiune mai mica pe o perioada mai lunga. Degradarea tesuturilor apare fie datorita faptului ca tesuturile moi sunt comprimate intre os si o suprafata externa corpului, cum ar fi patul sau scaunul, dar pot aparea si in urma utilizarii unui pantof sau a unei proteze. Vasele sanguine din tesutul distorsionat sunt comprimate, iar sangele oxigenat nu poate trece prin acea zona. Odata cu blocarea fluxului sanguin in zona se acumuleaza deseuri metabolice, lucru care lezeaza tesuturile.

Majoritatea persoanelor afectate de escare sunt cele care prezinta afectiuni fizice ce nu permit prea multa mobilitate, in special a celor imobilizate la pat sau in scaune cu rotile pentru perioade lungi de timp. Exista mai multe astfel de afectiuni care afecteaza alimentarea cu sange, cum ar fi diabetul de tip 2. Varsta este, de asemenea, un factor important, astfel ca majoritatea persoanelor intre 60-80 de ani dezvolta escare daca petrec mult timp in pat. Mai simplu, orice persoana, cu sau fara probleme medicale, care este incapabila sa evite perioadele prelungite de comprimare permanenta a anumitor zone, prezinta riscul aparitiei escarelor. In majoritatea cazurilor, este afectata zona in care pielea acopera oasele, cum ar fi calcaiele, zona coloanei vertebrale sau a coccisului.

Magazinul Ortopedic | Cadre ortopedice sau alte accesorii de ingrijire la domiciliu

Magazinul Ortopedic

Vestea buna este ca escarele pot fi evitate prin schimbarea frecventa a pozitiei. La acest lucru poate contribui in mod eficient o saltea antiescare, dar si o ingrijire si igiena corespunzatoare. O astfel de saltea poate fi achizitionata de la Magazinul Ortopedic, accesand www.magazinulortopedic.ro. Tot aici puteti gasi scaun wc de camera, cadre ortopedice sau alte accesorii de ingrijire la domiciliu!