Aparitia unei noi tulpini de coronavirus, numita „Omicron”, a devenit o alta provocare pentru sistemele de sanatate din multe tari. Primele cazuri infectate cu noua tulpina au fost gasite in tari africane, dar acum, pacienti infectati cu Omicron au fost identificati in diverse parti ale lumii.
Omicron: simptome si caracteristici ale unei noi tulpini de coronavirus
Oamenii de stiinta si medicii nu au inca suficiente date pentru a intelege ce fel de amenintare reprezinta noua tulpina. Pana acum, este clar ca simptomele pe care le provoaca difera de varianta mai „traditionala” – pacientii nu au prezentat pierderea mirosului, nu au avut slabiciune, febra. Majoritatea pacientilor nu au necesitat spitalizare.
Pana acum, medicii si cercetatorii sunt de acord ca vaccinurile existente vor fi in continuare eficiente impotriva tulpinii Omicron. Prin urmare, ei indeamna oamenii sa nu amane vaccinarea, iar cei care au fost deja vaccinati ar trebui sa fie revaccinati in timp util. Studiile privind eficacitatea vaccinurilor impotriva noii tulpini sunt in prezent investigate.
Teste inainte de vaccinarea impotriva coronavirusului
Inainte de vaccinare, ar fi indicata efectuarea unor teste care vor permite evaluarea starii organismului inainte de vaccinare. Printre acestea, un test de sange general, care este necesar pentru a determina o posibila anemie, precum si numarul de leucocite – celule sanguine responsabile de imunitate, o analiza pentru proteina C-reactiva, care va dezvalui o reactie inflamatorie in organism.
Recomandarile oficiale de vaccinare nu indica testarea obligatorie inainte de vaccinare: se considera ca examinarea unui medic este suficienta. Dar, pentru persoanele care au boli cronice, testele preliminare nu vor fi de prisos.
Teste dupa vaccinarea impotriva coronavirusului
Testarea anticorpilor impotriva coronavirusului inainte de vaccinare nu este o procedura obligatorie, dar in unele cazuri poate fi importanta determinarea concentratiei acestora. De exemplu, daca o persoana nu stie daca a avut Covid-19 sau o alta infectie virala respiratorie acuta sau vrea sa stie daca a dezvoltat anticorpi dupa vaccinare.
Indiferent de motiv, o astfel de analiza ar trebui efectuata nu mai devreme de 3 saptamani dupa terminarea cursului de vaccinare sau la 2 pana la 3 saptamani dupa recuperare.
In unele cazuri, daca un pacient are un nivel ridicat de anticorpi impotriva coronavirusului, vaccinarea sau revaccinarea poate fi amanata pentru o data ulterioara. Dar aceasta decizie trebuie luata impreuna cu medicul curant si consemnata de acesta in fisa medicala.