Cum functioneaza plita cu inductie si cat de eficienta este?

Pentru ca oamenii s-au saturat de aragazele traditionale pe gaz, care consuma mult si se incalzeasc greu, pentru ca tehnologia evolueaza si oamenii doresc sa tina pasul cu ea, au aparut noile plite cu inductie...

eficienta plita inductie

Pentru ca oamenii s-au saturat de aragazele traditionale pe gaz, care consuma mult si se incalzeasc greu, pentru ca tehnologia evolueaza si oamenii doresc sa tina pasul cu ea, au aparut noile plite cu inductie, care sunt folosite pentru prepararea rapida si eficienta a hranei.

Specialistii in domeniu sustin, dupa numeroase teste, ca plitele cu inductie sunt mult mai eficiente si mult mai bune, ca functioneaza diferit fata de cele pe gaz si ca sunt mult mai economice.

Ce avantaje aduce plita cu inductie?

Plita cu inductie se incalzeste cu ajutorul unui electromagnet puternic, care genereaza un camp magnetic sub suprafata plitei cu inductie. Electromagnetul respectiv va induce energie doar prin asezarea unui vas din metal pe plita.

Asadar, plita cu inductie se incalzeste si consuma electricitate numai atunci cand se asaza pe ea un vas din metal, iar celelalte zone ale plitei raman reci. Astfel se evita orice risc de ardere si de consum inutil de electricitate.

Mai mult decat atat, in cazul plitei cu inductie utilizatorii nu trebuie sa mai stea mereu cu grija mancarii. Odata ce timpul si puterea plitei sunt setate in mod corect, nu mai trebuie facut nimic pana la finalizarea programului, in afara de adaugarea ingredientelor pe rand.

Un alt avantaj al acestei plite este faptul ca timpul necesar gatitului este mai scurt, astfel incat gospodinele economisesc atat timp, cat si bani la prepararea cafelei, a ciorbei, sau a preparatelor mai sofisticate.

Curatarea plitei cu inductie este foarte facila. Aceasta are o suprafata neteda si lucioasa si poate fi stearsa imediat cu o laveta umeda.

Daca plita este foarte murdara, se poate folosi o crema speciala care se gaseste in comert. Nu in ultimul rand, bucataria va arata mult mai elegant cu o plita cu inductie.

La capitolul dezavantaje, un minus al plitei cu inductie este acela ca nu se pot folosi vase din aluminiu sau din cupru, ci numai din fier sau din otel, iar aceste vase sunt destul de greu de gasit. De asemenea, investitia initiala este destul de mare, insa va fi recuperata in scurt timp, datorita eficientei energetice a acestor modele.