Cum se conduce o masina cu cutie automata?

cutie automata

Nu este necesar ca soferii sa urmeze un curs pentru a conduce un vehicul automat. In acest sens, specialistii ofera cateva sfaturi pentru a usura conducerea, celor care intra pentru prima data intr-o masina cu aceasta transmisie.

  • Piciorul stang trebuie tinut nemiscat

Primul lucru pe care-l remarca persoanele care nu au mai condus o masina automata, este lipsa pedalei de ambreiaj. Asta inseamna ca uneori din obisnuinta vor sa foloseasca piciorul stang si ajung sa atinga frana. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa fie constienti de faptul ca piciorul stang este inutil in aceste masini.

  • Invatarea pozitiilor manetei

Urmatorul lucru este invatarea pozitiilor manetei, care sunt diverse si aproape aceleasi in toate masinile automate. Pentru aceasta, cel mai bine este sa se foloseasca manualul, deoarece in functie de marca cutiei de viteze a masinii, utilizarea unora dintre pozitii poate varia, in special N si P, care corespund pozitiei neutre si pozitiei de parcare.

  • Pentru putere mai mare se pedaleaza acceleratia pana la podea

Una dintre cele mai mari temeri ale soferilor atunci cand conduc o masina automata, este cum sa obtina mai multa putere pentru depasire.

Intr-o masina manuala se coboara cateva trepte, la o masina automata puterea se obtine apasand pe acceleratie. Automatele interpreteaza acest lucru ca o cerere de cuplu si de schimbare imediata a treptei de viteza.

  • Mainile trebuie sa stea pe volan nu pe maneta

La inceput, din obisnuinta, soferii vor dori sa schimbe treptele – insa poate fi periculos si dezastruos, daca se misca maneta unei cutii de viteze automate in mers.

Pentru a evita acest lucru, pe langa faptul ca trebuie sa se concentreze bine pe ceea ce fac, trebuie sa prinda puternic volanul cu ambele maini, pentru a nu mai fi tentati de schimbarea manetei.

Schimbarea pozitiei manetei se face prin calcarea franei cand masina este oprita din mers

Pentru siguranta si mai ales pentru a nu deteriora cutia de viteze, in masinile automate soferii trebuie sa calce frana pentru a schimba pozitia manetei, numai cand sunt opriti.

Multe masini nu pornesc daca nu se apasa frana, iar pentru a schimba pozitia de la N la P, N la D sau D la R, trebuie apasata frana – masina trebuie oprita din miscare inainte de a face acele modificari.