Curiozitati despre animalele din savana africana

Savana este un biom caracterizat printr-o mare intindere a pajistilor, o zona de tranzitie intre jungla si semi-desert

savana africana

Numeroase specii de animale traiesc in savana africana, de la mamifere (cum ar fi elefantul, leul, ghepardul, girafa si suricata), reptile (broasca testoasa, sarpele tigru din est si mabuya in dungi), la insecte (furnici si termite).

Savana este un biom caracterizat printr-o mare intindere a pajistilor, o zona de tranzitie intre jungla si semi-desert. Vegetatia dominanta este alcatuita din ierburi, arbusti si copaci mici. Cea mai mare savana se gaseste in Africa si, intr-o masura mai mica, este si in regiuni din Asia, Australia si America de Sud.

Savana africana prezinta variatii datorita extinderii sale mari (traverseaza centrul continentului in latime si o mare parte din Africa de Sud). Are zone tropicale si subtropicale.

Acolo, conditiile climatice ofera 2 anotimpuri foarte contrastate: sezonul uscat, care predomina de cele mai multe ori, si sezonul umed, care dureaza cateva luni pe an si prezinta ploi abundente.

Animale din savana africana

  • Ghepardul

Este cel mai rapid mamifer terestru din lume, cu capacitatea de a accelera de la 0 la 96 de kilometri pe ora in doar 3 secunde. Vederea excelenta ii permite sa-si detecteze prada (cum ar fi antilopa sau iepurele) printre pajisti.

  • Leul

Este una dintre cele mai mari feline (dupa tigru), care de obicei traieste si vaneaza intr-o turma. Este un vanator priceput care foloseste strategii pentru a-si incolti prada. Cu toate acestea, nu este foarte activ, deoarece de obicei se odihneste aproximativ 20 de ore pe zi (se odihneste mai mult decat orice alta felina).

  • Leopardul

Este cea mai mica felina din categoria sa. Este adesea confundat cu ghepardul, dar are picioare mai scurte si poate atinge o viteza uimitoare. Este foarte priceput la vanatoare si catarare in copaci (se poate urca, in timp ce poarta o prada de 2 ori mai mare decat greutatea corpului).

  • Elefantul

Este unul dintre cele mai mari mamifere, exclusiv erbivore, care necesita 300 de kilograme de hrana si 160 de litri de apa pe zi. Se caracterizeaza prin trunchiul sau lung, urechile uriase si marea sa inteligenta. Speranta lor de viata este de 70 de ani, iar perioada de gestatie a puilor lor este de 2 ani. De obicei dorm 3 ore pe zi.