Demodicoza la caine – simptome si cauze

Demodicoza este o boala de piele de origine parazitara. Aceasta stare de obicei blanda la cainii adulti sanatosi poate adopta o dimensiune dramatica la catelusi sau la animale mai mari sau imunocompromise

demodicoza

Demodicoza este o boala de piele de origine parazitara. Aceasta stare de obicei blanda la cainii adulti sanatosi poate adopta o dimensiune dramatica la catelusi sau la animale mai mari sau imunocompromise.

Simptomele demodicozei

Marea majoritate a cainilor adulti care poarta parazitul nu prezinta simptome. Doar cei cu un sistem imunitar deficitar sau cei slabiti de o alta patologie pot exprima boala. Prin urmare, apare aproape exclusiv la pui. Unele rase sunt predispuse demodicozei (westie, dachshund, shar pei, dalmatian etc.)

Poate avea doua forme:

Demodicoza uscata: leziunile se caracterizeaza prin caderea parului insotita de matreata. Ea poate fi localizata in anumite zone ale corpului (in principal membre si fata) sau raspandite pe intreaga suprafata a corpului. Mancarimea este usoara sau chiar inexistenta.

Demodicoza supurativa: este rezultatul unei infectii bacteriene de forma uscata. Leziunile devin cruste, inflorate si se raspandesc rapid pe tot corpul. Mancarimea este severa. In cazuri extreme, animalul poate muri din cauza sepsisului.

Cauzele demodicozei canine

Demodicoza este cauzata de colonizarea foliculilor de par de un acarian numit “canis demodex”. Se presupune ca o reducere a imunitatii cutanate la orice varsta ar determina o multiplicare a numarului acestora si o colonizare a folicului pilos. Acesta afecteaza in primul rand catelusii tineri, acestia fiind contaminati prin contactul direct cu mama lor atunci cand aceasta este parazitata. Boala este rar intalnita la adulti, dar multi sunt purtatori sanatosi (sunt infectati si pot fi sursa de contaminare fara a prezenta niciun simptom).

Tratamente si prevenirea demodicozei la caini

Dupa ce s-a diagnosticat boala prin examinarea microscopica a tesutului de piele, tratamentul consta in prescrierea unui antiparazitar adecvat parazitului. Poate fi prezentat in tablete sau in lotiuni destinate aplicatiilor externe. De multe ori este nevoie de cateva luni pentru a obtine recuperarea completa si acest lucru ar trebui confirmat prin examinari periodice ale pielii.

In forma supurativa, este esential sa se suplimenteze acest tratament cu administrarea de antibiotice generale.