Dezvoltarea bebelusului la 10 luni

Crestere, abilitati motorii, limbaj, sociabilitate - a 10-a luna este plina de transformari si evolutii pentru bebelus

10 luni

Crestere, abilitati motorii, limbaj, sociabilitate – a 10-a luna este plina de transformari si evolutii pentru bebelus.

Cresterea copilului la 10 luni

Copilul a crescut bine: la 10 luni, masoara aproximativ 75 de centimetri si cantareste intre 8 si 11 kilograme, in functie de sex si morfologie. In medie, pana la prima zi de nastere, copilul castiga 250 de grame pe luna. Perimetrul sau cranian masoara in medie 46 de centimetri.

Progresul sau in abilitatile motorii ii ofera o noua pozitie a miscarii: mersul de-a busilea, bebelusului ii va placea sa exploreze fiecare colt al mediului sau. El este intotdeauna mai iscusit si mai rapid si asteapta nerabdator sa poata merge.

Bebelusul isi foloseste din ce in ce mai bine mainile: este capabil sa ridice obiecte mari si mici. El poate apasa butoanele jocurilor sale muzicale. De asemenea, ii place sa arunce lucruri pe pamant. A manca cu mainile este, de asemenea, foarte distractiv pentru bebelus.

Comunicarea si interactiunea bebelusului la 10 luni

Copilul de 10 luni se exprima prin gesturi si sunete. Copiaza gesturile membrilor familiei. Copilul nu vorbeste inca la 10 luni, dar poate recunoaste un cuvant intr-o propozitie.

Baia este un moment extraordinar. Bebelusul poate fi asezat direct in cada familiei, cu conditia sa fi fost asezat in prealabil un covor antiderapant. In apa, copilului ii place sa apuce obiecte, sa faca bule si sa stropeasca, sa ia si apoi sa toarne apa: baia il relaxeaza in acelasi timp.

Hranirea bebelusului la 10 luni

La fel ca luna precedenta, luna a 10-a este plasata sub semnul diversificarii alimentelor. Este bine ca bebelusul sa guste noi arome. Cu toate acestea, trebuie introdus intotdeauna cate un aliment nou odata, astfel incat copilul sa poata identifica perfect gusturile. Piureurile de legume sunt intotdeauna baza dietei copilului de 10 luni.

Somnul copilului de 10 luni

Copilul ar trebui sa doarma in mod normal toata noaptea. Mama poate ajuta copilul instituind un ritual de culcare, cum ar fi lumina slaba, o poveste citita si un cantec de leagan.