Stabilitatea monetara internationala care a domnit in perioada imediat urmatoare razboiului nu a durat mult. Turbulentele de pe pietele monetare internationale au amenintat sistemul comun de preturi al politicii agricole comune,unul dintre pilonii principali ai Comunitatii Economice Europene de atunci. Incercarile ulterioare de a obtine rate de schimb stabile au esuat din cauza crizei petrolului si a altor obstacole pana cand, in 1979, a fost lansat Sistemul Monetar European (IMM).
IMM-ul s-a bazat pe un sistem de cursuri de schimb utilizate pentru a mentine monedele participante intr-un interval restrans. Aceasta abordare complet noua a implicat o coordonare fara precedent a politicilor monetare intre tarile UE si a functionat cu succes timp de peste un deceniu.
Cu toate acestea, sub presedintia lui Jacques Delors, guvernatorii bancilor centrale ale tarilor UE au elaborat “Raportul Delors” cu privire la modul de realizare a UEM.
Cu toate acestea, au iesit in cale diverse bariere politice si economice: uneori un angajament politic slab, divergente in ceea ce priveste prioritatile economice si turbulente pe pietele internationale. Toate aceste obstacole au trebuit depasite pentru a asigura progresul catre uniunea economica si monetara.
De la Maastricht la euro si zona euro (1991-2002)
Raportul Delors a propus o perioada de pregatire in trei etape, intre 1990 si 1999, pentru realizarea uniunii economice si monetare si a zonei euro. Liderii europeni au acceptat recomandarile raportului Delors.
Noul Tratat privind Uniunea Europeana, care a inclus dispozitiile necesare pentru punerea in aplicare a uniunii monetare, a fost aprobat in cadrul Consiliului European de la Maastricht din Tarile de Jos din decembrie 1991.
Dupa un deceniu de pregatiri, euro a fost introdus la 1 ianuarie 1999: in primii trei ani a fost o moneda “invizibila”, deoarece a fost utilizata numai in scopuri contabile si in platile electronice. Monedele si bancnotele au fost puse in circulatie la 1 ianuarie 2002, iar 12 tari ale UE au inregistrat cel mai mare schimb valutar din istorie.
Moneda euro se foloseste de asemenea si in state ce nu fac parte din UE ca de exemplu: Insulele Canare, Insulele Franceze Caraibe, Microstatele Europei, Mayotte si Reunion (Franta).