Insomnia – una dintre cele mai des intalnite si ignorate afectiuni ale sistemului nervos

O noapte in care pacientul nu poate sa se odihneasca bine nu reprezinta o problema medicala sau un semnal de alarma. Mai multe nopti la rand, in care pacientul nu poate sa doarma, in care se foieste de pe o parte pe alta, in care ii este dificil sa se odihneasca poarta numele de insomnie si este o afectiune a sistemului nervos care se va dovedi periculoasa in timp

diagnosticarea insomniei

O noapte in care pacientul nu poate sa se odihneasca bine nu reprezinta o problema medicala sau un semnal de alarma. Mai multe nopti la rand, in care pacientul nu poate sa doarma, in care se foieste de pe o parte pe alta, in care ii este dificil sa se odihneasca poarta numele de insomnie si este o afectiune a sistemului nervos care se va dovedi periculoasa in timp, dar si pentru viata de zi cu zi a pacientilor.

Insomnia nu reprezinta o diagnoza specifica, ci un simptom sau mai multe simptome care caracterizeaza calitatea nesatisfacatoare a somnului.

Semnele si simptomele insomniei

Insomnia este usor de recunoscut. Bolnavul care acuza insomnie, acuza si somnolenta si scaderea capacitatii de munca in timpul zilei. Acesta nu poate adormi din proprie initiativa sau fara medicamente naturale sau alopate, nu se poate odihni bine, are multe treziri peste noapte, ceea ce deranjeaza, de regula, si regimul de odihna al partenerului de somn.

Cauzele insomniei sunt de mai multe feluri, insomnia este provocata fie de stres, de nerespectarea regulilor igienei somnului, de niste dereglari somatice, de medicamente sau de alimente ingerate, fie de dereglari psihice sau de conditiile de munca. Lucrul in schimburi si calatoriile care implica traversarea fusurilor orare se pot dovedi cauzele principale ale insomniilor.

Cum se diagnosticheaza corect si cum se trateaza insomnia

Insomnia este un simptom, nu o boala in sine. Trebuie identificata cauza pentru a gasi si tratamentul specific insomniei. Dereglarile psihice si somatice provoaca, de obicei, durere, greata, voma, senzatii neplacute. Anamneza este cel mai important lucru care sta la baza diagnosticului insomniei. Pacientii care acuza insomnie, somnolenta diurna, iritabilitate excesiva sunt de regula diagnosticati cu insomnie. Patologia somatica si stresul psiho-emotional foarte puternic pot sta la baza insomniei.

Insomnia cronica poate fi cauzata de probleme de comunicare, de comportament si psihologice persistente. In ceea ce priveste tratamentul acestei afectiuni, se poate vorbi despre un tratament medicamentos, care implica somnifere, antidepresive, antihistaminice si produse pe baza de melatonina, precum si remedii naturiste, de la ceaiul de sunatoare sau de tei pana la pastile pe baza de diverse plante.