Maturitatea sexuala a hamsterului

Maturitatea sexuala este atinsa in medie intre 40 si 45 de zile la femele. Este putin mai tarzie la mascul si apare in jur de 60 pana la 65 de zile

hamsterului

Maturitatea sexuala a hamsterului este foarte devreme si capacitatea de reproducere este mare. Perioada de gestatie este scurta iar ciclurile de,,caldura” dese.

Maturitatea sexuala este atinsa in medie intre 40 si 45 de zile la femele. Este putin mai tarzie la mascul si apare in jur de 60 pana la 65 de zile. Femelele pot fi chiar mai devreme cand sunt in prezenta barbatilor adulti. Cu toate acestea, se recomanda sa se astepte pana cand femela are cel putin 3 luni.

Perioada in care femela accepta imperecherea, dureaza doar cateva ore si incepe de obicei la caderea noptii. Nu exista semne fizice vizibile de caldura, ci o schimbare de comportament. Femela se zbate mai putin.

  • Diferentierea intre sexe

Este destul de usor de diferentiat. Se compara distanta anogenitala, adica distanta dintre anus si tractul genital. Daca diferenta este mica, este o femela; daca este mai mare, este un mascul. Acest lucru este valabil pentru toate speciile. De la 4 saptamani, testiculele sunt foarte vizibile, mai ales la hamsterii chinezi.

  • Gestatie

Daca este gestanta, hamsterita se va ingrasa rapid. Din a 10 a zi dupa imperechere, ea se va ingrasa in mod regulat. De asemenea, isi va schimba comportamentul. Va face mari rezerve de alimente, isi va aranja cuibul cu materiale noi. De asemenea, poate fi mai fricoasa si mai nervoasa. Este important sa i se ofere o multime de materiale pentru constructia cuibului.

Gestatia dureaza intre 15 si 21 de zile, in functie de specie. In aceasta perioada, femela trebuie lasata in pace, nu trebuie supusa unor situatii stresante. Dieta sa trebuie imbogatita cu proteine ​​si vitamine.

  • Nasterea

Puii se nasc goi, orbi si cu urechile infundate. Sunt total dependenti de mama lor. In primele 2 saptamani nu trebuie atinsi, deoarece hamsterita i-ar putea manca.

  • Alaptarea si intarcarea

Alaptarea va dura aproximativ 20 de zile. Cei mici cresc repede. Din a 4 a zi, urechile se desfac. Intre 5 si 10 zile, blana incepe sa apara. In jur de 10-12 zile, ochii se deschid, iar puii vor incepe sa ciuguleasca niste seminte. Din ziua a 14-a, vor iesi din cuib si se vor juca intre ei. Intarcarea are loc intre 20 si 25 de zile. Separarea dintre masculi si femele ar trebui sa aiba loc la 26 sau 27 de zile.