Prostata marita: cauze si tratament

Tratamentul BPH poate incepe cu ingrijirea de sine. Daca simptomele nu se amelioreaza, medicamentele sau chirurgia pot fi recomandate

prostata marita

Prostata marita – numita medical, hiperplazie benigna a prostatei (BPH) – apare atunci cand celulele glandei prostatei incep sa se inmulteasca. Aceste celule suplimentare determina umflarea glandei de prostata – care ingusteaza uretra si limiteaza fluxul de urina.

BPH nu este acelasi lucru cu cancerul de prostata si nu creste riscul de cancer. Cu toate acestea, poate provoca simptome care pot afecta calitatea vietii. BPH este frecventa la barbatii mai mari de 50 de ani.

BPH cauze

BPH este considerata o afectiune normala intalnita la barbatii mai in varsta. Desi nu se cunoaste cauza exacta, modificarile hormonilor sexuali masculini care vin odata cu imbatranirea, pot fi un factor. Orice istoric familial cu probleme de prostata sau de anomalii ale testiculelor poate creste riscul de BPH.

Tratamentul pentru prostata marita

Tratamentul BPH poate incepe cu ingrijirea de sine. Daca simptomele nu se amelioreaza, medicamentele sau chirurgia pot fi recomandate. Varsta si sanatatea generala vor influenta, de asemenea, tratamentul prescris.

Atunci cand schimbarile stilului de viata nu sunt suficiente pentru a ameliora simptomele, medicul poate recomanda medicamente.

Exista mai multe medicamente care pot ajuta la tratarea simptomelor BPH. Aceste medicamente includ blocanti alfa-1, medicamente pentru reducerea hormonilor si antibiotice.

Blocante Alpha-1

Alfa-1 blocante – sunt medicamente care relaxeaza muschii vezicii urinare si prostatei.

Medicamente pentru reducerea hormonilor

Sunt prescrise in mod obisnuit medicamente care reduc nivelul hormonilor produsi de glanda prostatica. Acestea sunt medicamente care scad nivelul testosteronului. Uneori, scaderea nivelului de hormoni va face prostata sa se micsoreze si sa imbunatateasca fluxul de urina. Cu toate acestea, unele medicamente pot duce, de asemenea, la reactii adverse nedorite, cum ar fi impotenta si scaderea actiunilor sexuale.

Antibiotice

Antibioticele pot fi utilizate daca prostata se inflameaza cronic si apare prostatita bacteriana. Tratarea prostatitei bacteriene cu antibiotice poate imbunatati simptomele de BPH, prin reducerea inflamatiei. Cu toate acestea, antibioticele nu vor ajuta prostatita sau inflamatia, care nu sunt cauzate de bacterii.

Chirurgie pentru BPH

Exista diferite tipuri de proceduri chirurgicale care pot ajuta la tratarea BPH atunci cand medicamentele nu sunt eficiente. Unele proceduri pot fi adesea efectuate in cabinetul medicului sau in clinica (proceduri de ambulatoriu).