Saltelele antiescare, ce sunt si la ce folosesc?

magazinulortopedic.ro

In cazul pacientilor imobilizati la pat si al persoanelor varstnice cu functii motorii deficitare, posibilitatea de a dezvolta escare este foarte mare, iar unul dintre cele mai bune remedii pentru prevenirea si tratarea acestora este, fara indoiala, salteaua antidecubit. In acest articol, cei interesati vor descoperi la ce serveste si care este cel mai bun mod de a o folosi.

Ce sunt ulcerele de decubit?

Cuvantul “decubit” indica pozitia de imobilizare la pat recomandata unei persoane. De fapt, cei care sunt obligati sa stea mult timp in pat fara a putea schimba pozitia sau a se ridica, sau cei care petrec foarte putin in sezut, intr-un scaun cu rotile, restul timpului stand culcati, se confrunta cu formarea de escare pe corp. In special, acestea sunt cauzate de contactul prelungit cu o suprafata solida care se freaca de piele, creand leziuni cutanate, care se mai numesc si ulcere de presiune, care apar de obicei in corespondenta cu protuberante si sunt foarte periculoase, deoarece, daca nu sunt tratate, pot afecta muschii si cartilajele.

Escarele de decubit apar de obicei la pacientii din spitale care sunt nevoiti sa ramana imobilizati la pat dupa o operatie, sau la persoanele in varsta care nu mai pot merge independent din cauza varstei lor. Zonele cele mai afectate de escare de presiune includ pelvisul, gleznele, soldurile, calcaiele, sacrul si maleolele.

Scaun cu rotile | saltele antiescare | MagazinulOrtopedic.ro

Scaun cu rotile

Cum pot ajuta saltelele antiescare?

Cu siguranta, miscarea ar fi solutia, dar pot exista situatii in care pacientul nu se poate misca, iar atunci vin in ajutor saltelele antiescare. Acestea sunt un dispozitiv medical care, datorita compozitiei, intervin si evita conditiile care favorizeaza nasterea escarelor, in principal presiunea pe piele si frecarea, datorita moliciunii, deformabilitatii si transpiratiei sale – de fapt, isi schimba forma in functie de pozitia adoptata de pacient.

Pe piata exista numeroase tipuri de saltele antiescare, unele dintre ele ieftine, iar altele foarte profesionale, perfecte pentru spitale, clinici private, ambulatorii sau pentru utilizarea zilnica la domiciliu Sunt realizate din PVC, materiale usoare si antibacteriene si pot fi cumparate usor, chiar si online, de la un magazin precum MagazinulOrtopedic.ro, care ofera o serie de produse dedicate oamenilor cu nevoi speciale.