Secretele unui sistem imunitar sanatos

Secretele unui sistem imunitar sanatos sunt simple, bine cunoscute, dar deseori uitate si neglijate

sistem imunitar

Secretele unui sistem imunitar sanatos sunt simple, bine cunoscute, dar deseori uitate si neglijate. Un sistem imunitar sanatos ajuta oamenii sa treaca „fara durere” prin schimbarea anotimpurilor, ii va proteja de raceli si le va mentine buna dispozitie.

Activitatea sistemului imunitar este de a captura si neutraliza corpurile straine din corp care pot fi periculoase pentru sanatatea sa. In plus, sistemul imunitar raspunde la toate modificarile care au loc in organism si alerteaza in cazurile in care o persoana trebuie sa acorde atentie semnalelor. Cunoscand secretele unui sistem imunitar sanatos, oamenii pot fi siguri ca virusii care sosesc odata cu noul sezon nu vor reprezenta un pericol pentru ei.

  • Minte sanatoasa, corp sanatos

Un sistem imunitar sanatos implica echilibru si armonie intre minte si corp. Sportul regulat, nutritia corecta si masurata, controlul greutatii, limitarea stimulentelor si a altor „dusmani” ai corpului, odihna si somnul bun confera forta sistemului imunitar, il fac mai rezistent la atacurile virale, creeaza conditii adecvate pentru munca sa si devin un scut sigur pentru sanatatea organismului.

Orice incalcare a oricaruia dintre punctele enumerate da un rezultat. Insomnia perturba hormonii, supraponderalitatea si lipsa exercitiilor fizice creeaza conditiile prealabile pentru diferite boli grave. Pentru a avea un sistem imunitar puternic, oamenii trebuie sa comunice si sa se distreze mai mult, deoarece in acest fel cresc starea de spirit. Singuratatea afecteaza negativ genele responsabile de imunitate si, prin urmare, o limiteaza.

  • Dieta echilibrata

O dieta echilibrata se numara printre secretele principale ale unui sistem imunitar sanatos. Trebuie evitate alimentele bogate in zahar si grasimi. In schimb se vor consuma mai multe fructe si legume proaspete, in special citricele, varza, broccoli, conopida. Se recomanda oamenilor sa manance cat mai colorat – ingrediente de diferite culori in farfurie, deoarece acesta este un indicator ca exista suficiente vitamine si minerale.

  • Monitorizarea nivelului de cortizol

Cortizolul este un hormon care este sintetizat de glandele suprarenale si este adesea numit „hormonul stresului ”. Una dintre multele sale sarcini este de a reactiona la situatii stresante, de a pregati corpul pentru o „lupta” cu posibile situatii, de a crea sprijin in timpul stresului mental. In plus, cortizolul are grija de tensiunea arteriala, unele functii ale sistemului cardiovascular, fiind responsabil de metabolism.

Dimineata, nivelul hormonului stresului este mai mare, scazand pe masura ce ziua progreseaza. Pe de o parte, cortizolul ajuta o persoana sa lupte impotriva stresului zilnic – pe de alta parte, cresterea nivelului sau poate fi periculoasa, deoarece perturba absorbtia de substante din organism, reduce memoria si concentratia, creste glicemia si colesterolul si, astfel, scade imunitatea.