Tot ce trebuie sa stii despre Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este o boala caracterizata prin hiperglicemie revizuire, adica printr-un nivel prea ridicat de glucoza (zahar) in sange. Aceasta boala apare de obicei la adultii in varsta si afecteaza persoanele mai obeze si supraponderale

diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este o boala caracterizata prin hiperglicemie revizuire, adica printr-un nivel prea ridicat de glucoza (zahar) in sange. Aceasta boala apare de obicei la adultii in varsta si afecteaza persoanele mai obeze si supraponderale.

La un individ sanatos, zaharul din sange este controlat de insulina, un hormon secretat de pancreas. Insulina permite zaharului sa patrunda in celule pentru a fi utilizat ca si combustibil, in special in muschi si ficat.

La o persoana cu diabet de tip 2, organismul devine incapabil sa regleze zaharul din sange, care este nivelul de glucoza din sange. Acesta este momentul in care glicemia creste. Pe termen lung, daca nivelul zaharului din sange nu scade prin tratament, acesta poate provoca probleme grave de sanatate, in special probleme cardiovasculare.

Numarul persoanelor cu diabet de tip 2 creste constant si aceasta tendinta este atribuita stilului de viata „occidental”, care este asociat cu sedentarismul si obezitatea, precum si cu imbatranirea populatiei. La nivel global, Federatia Internationala a Diabetului prezice ca numarul persoanelor cu diabet ar putea creste de la 285 milioane in 2010 la 438 milioane in 2030.

Diabetul de tip 2 se manifesta de obicei dupa varsta de 40 de ani, dar acum afecteaza tot mai multi copii si adolescenti, din cauza obezitatii care este intalnita la tot mai multi tineri.

Diabetul de tip 2 – cauze

Cauzele diabetului rezulta dintr-o combinatie de factori genetici si de mediu, precum si factori legati de stilul de viata. In general, fiecare persoana poarta un bagaj ereditar care ii predispune sa sufere de diabet sau, dimpotriva, ii protejeaza. Cercetatorii sunt acum constienti de mai multe gene care pun un individ in pericol de a dezvolta diabet de tip 2.

Initial, pentru a compensa rezistenta la insulina, pancreasul incepe sa produca mai multa insulina. Cu toate acestea, in timp pancreasul se epuizeaza si secretia de insulina scade. Prin urmare, exista o relativa lipsa de insulina si glicemia ramane continuu crescuta. Diabetul de tip 2 este rezultatul a doua fenomene: mai intai o rezistenta la insulina, apoi epuizarea pancreasului.