Totul despre paralizia in timpul somnului

Paralizia somnului este o parasomnie sau un eveniment nedorit care este asociat cu somnul. Se intampla imediat dupa ce o persoana a adormit sau la trezire dimineata, in timpul dintre trezire si somn.

paralizia

Paralizia in timpul somnului este un sentiment de imposibilitate de miscare, fie la debutul somnului, fie la trezire. Simturile si constientizarea individului sunt intacte, dar se pot simti ca si cum ar fi presiune asupra lor sau ca si cum ar fi sufocate. Poate fi insotita de halucinatii si frica intensa.

Paralizia somnului nu pune viata in pericol, dar poate provoca anxietate. Se poate intampla alaturi de alte tulburari de somn, cum ar fi narcolepsie.

Ce este paralizia somnului?

Paralizia somnului este o parasomnie sau un eveniment nedorit care este asociat cu somnul. Se intampla imediat dupa ce o persoana a adormit sau la trezire dimineata, in timpul dintre trezire si somn.

Episoadele sunt adesea insotite de experiente hipnagogice, care sunt halucinatii vizuale, auditive si senzoriale. Acestea apar in timpul tranzitiei dintre somn si veghe si se incadreaza in mod constant in una din cele 3 categorii:

  • Intrus: exista sunete de deschidere a clantelor usii, auzirea pasilor, un om din umbra sau simtul unei prezente amenintatoare in camera.
  • Incub: sentimente de presiune asupra pieptului, dificultati de respiratie cu senzatia de a fi sufocati, sugrumati sau agresati sexual de o fiinta malefica. Individul crede ca este pe cale sa moara.
  • Vestibular-motor: un sentiment de rotire, cadere, plutire, zbor, plutire peste corpul cuiva sau un alt tip de experienta in afara corpului.

Paralizia somnului este scurta si nu pune viata in pericol, dar persoana ar putea sa si-o aminteasca ca fiind bantuitoare si ingrozitoare.

Cauze

In timpul somnului, corpul se relaxeaza, iar muschii voluntari nu se misca. Acest lucru impiedica oamenii sa se raneasca din cauza actiunii in vis.

Paralizia somnului implica o intrerupere sau fragmentare a ciclului de somn cu miscarea rapida a ochilor ( REM ). Corpul alterneaza intre miscarea rapida a ochilor (REM) si miscarea non-rapida a ochilor (NREM).

Un ciclu REM-NREM dureaza aproximativ 90 de minute, iar cea mai mare parte a timpului petrecut dormind este in NREM. In timpul NREM, corpul se relaxeaza. In timpul REM, ochii se misca repede, dar corpul este relaxat. Visele apar in acest moment.

In paralizia somnului, tranzitia corpului catre sau de la somnul REM nu este sincronizata cu creierul. Constiinta persoanei este treaza, dar corpul sau ramane in starea de somn paralizat.

Zonele creierului care detecteaza amenintarile sunt intr-o stare sporita si excesiv de sensibile. Paralizia somnului poate fi un simptom al problemelor medicale, cum ar fi depresia clinica, migrenele, apneea obstructiva a somnului, hipertensiunea si tulburarile de anxietate