Tulburarea de opozitie provocatoare la copii

Simptomele tulburarii de opozitie provocatoare nu se limiteaza la un comportament inadecvat, copilul sau adolescentul vor fi ostili, vor sfida parintii si profesorii si vor avea un caracter puternic

opozitie provocatoare

Comportamentul necorespunzator este un comportament obisnuit la multi copii, dar cand problemele persista timp de 6 luni si sunt severe, copilul ar putea fi diagnosticat cu tulburarea de opozitie provocatoare.

  • Simptome

Simptomele tulburarii de opozitie provocatoare nu se limiteaza la un comportament inadecvat, copilul sau adolescentul vor fi ostili, vor sfida parintii si profesorii si vor avea un caracter puternic. In plus, acesta va arata o multime de resentimente, va avea explozii de furie si se va supara cu usurinta pe oamenii din jur. Acest comportament ii va cauza probleme in viata sociala si academica.

Tanarul se va confrunta in mod regulat cu persoanele in varsta, nu va accepta regulile, va da vina pe ceilalti, va minti, nu isi va face temele etc.

  • Solutii

Tulburarea de opozitie provocatoare la copii este asociata cu stadiul copilariei si adolescentei si trebuie tratata de profesionistii care sunt experti in aceste etape.

Acesti profesionisti vor invata copilul cum se poate exprima calm precum parintii sau profesorii sai. Vor analiza cauzele furiei si frustrarii si vor invata parintii cel mai eficient mod de a-si ajuta copilul in aceste momente intense.

Este important ca adolescentul sau copilul sa primeasca ajutor si sprijin de la parinti. Deoarece este o tulburare, invatarea tanarului sa-si modifice comportamentul necesita timp, dar cu ajutor isi poate controla furia si ostilitatea.

Tulburarea de opozitie provocatoare afecteaza 30/50 la suta dintre tinerii cu ADHD. Aceste tulburari au unele simptome, cum ar fi impulsivitatea. Comportamentul lor ostil si sfidator este vizibil inainte de a incepe scoala primara.

De multe ori, comportamentul negativ apare deoarece copilul primeste mesaje negative de la profesorii sau parintii sai. Este unul dintre motivele pentru care copiii, in loc sa gaseasca solutii la probleme, se simt frustrati de aceste dificultati si prezinta un raspuns negativ.

Comportamentele tulburarilor de tip sfidator opozitional se pot manifesta intr-unul sau mai multe medii, cum ar fi scoala, casa si prietenii. Cu cat boala este diagnosticata si tratata mai devreme, cu atat sunt mai bune sansele de recuperare si se impiedica aparitia unei afectiuni mai severe.