Aceasta reteta de pilaf de bulgur amestecat cu bucati de carne si de varza seamana cu sarmalele romanesti „imprastiate” sau „sparte”. Practic, gustul este cel de sarmale, insa reteta are iz turcesc si un mod de preparare diferit fata de cel al preparatului traditional romanesc. Acest preparat poate fi consumat la masa de pranz sau la cina, fiind satios, foarte hranitor si gustos.
Ingrediente si mod de preparare
Pentru acest preparat este nevoie de o varza alba mica, pana intr-un kilogram, de 250 de carne tocata de vita, de 200 de grame de bulgur, o ceapa de marime medie, o lingura de pasta de ardei, chimion si chilli macinat, sucul de la o jumatate de lamaie, doua linguri de ulei, sare si piper. Acestea sunt ingredientele pentru patru portii generoase de varza cu bulgur si carne tocata.
Varza se taie in patrate nu foarte marunte, se framanta cu putina sare ca sa se inmoaie un pic si sa nu isi piarda din volum. Separat se toaca ceapa fin si se caleste cateva minute, pana devine aurie. Se adauga peste ceapa carnea tocata si se caleste, amestecand des, pana isi schimba culoarea si nu mai este roz. In acest amestec se adauga treptat si varza, amestecand dupa fiecare mana de varza adaugata, pana ce se inmoaie putin.
Dupa ce este incorporata toata varza, se adauga pasta de ardei, chilli, chimionul, sarea si piperul si se caleste totul pret de cateva minute. Se adauga un litru de apa si sucul de la o jumatate de lamaie si se aduce la fierbere. Varza se fierbe la foc mic 40-45 de minute, timp in care gospodinele verifica sa fie fiarta si amesteca incontinuu.
La final, se adauga bulgurul si se fierbe totul cu capac inca 10 minute. Bulgurul absoarbe o mare parte din lichid. La final se gusta de sare si dupa ce se stinge focul, se mai lasa preparatul sub capac inca zece minute, ca bulgurul sa se umfle. Se serveste cald, cu smantana.