Vrei sa apelezi la un prieten pentru tractari auto? Ce spune legea?

Importante prevederi legale pentru soferii care trebuie sa beneficieze de servicii de tractari auto

Inainte de a apela la un prieten sau la o cunostinta pentru servicii de tractari auto in speranta ca soferul va iesi mai ieftin decat in cazul colaborarii cu o firma specializata in acest sens, acesta trebuie sa cunoasca perfect legislatia in acest domeniu.

Tractarea unui autovehicul pe drumurile publice din Romania nu este un lucru simplu de realizat, fiind reglementata prin lege. Legislatia prevede ca in cazul in care conducatorii auto raman in pana cu masina sau nu pot circula mai departe, sa evacueze cat mai rapid zona carosabila. Ideal ar fi ca proprietarul autoturismelor sa apeleze imediat numarul de telefon aflat pe site-ul AloTractari.ro si sa fie mereu pregatit pentru astfel de situatii

Reglementarile in ceea ce priveste serviciile de tractari auto

Tractarea unui autovehicul pe drumurile nationale este reglementata in Codul Rutier care prevede cum si cine poate asigura tractarea autovehiculelor ramase in pana sau in imposibilitatea de a mai putea fi conduse pe drumurile publice.

Doar firmele specializate in tractari auto pot remorca si alte autovehicule cu o masa mai mare decat cea proprie. In rest, acest lucru este complet interzis. In plus, barele metalice care vor fi folosite la tractare nu trebuie sa aiba nici mai mult, nici mai putin de 4 m, iar in cazul in care sistemul de directie si de franare sunt intacte se va folosi o legatura flexibila omologata care nu trebuie sa depaseasca 5 m si sa nu fie mai mica de 3 m.

Indiferent de sistemul de tractare folosit, acesta va fi cuplat la elementele constructive create pentru acest scop de catre constructorii autovehiculelor. In plus, conducatorii auto trebuie sa scoata masina de pe carosabil sa o duca langa bordura. In caz contrar, sunt obligati ca pe langa sistemele de iluminare si de avarie sa aiba postat in fata si in spatele masinii triunghiuri reflectorizante care trebuie pozitionate la distanta de cel putin 30 de metri.

In cazul in care nici luminile de avarie nu functioneaza, soferii trebuie sa aiba la indemana o lanterna portabila cu lumina galbena, asezata in spatele autoturismului.

Tractari auto | AloTractari.ro

tractari auto

Importante prevederi legale pentru soferii care trebuie sa beneficieze de servicii de tractari auto

In alta ordine de idei, tot la categoria informatii importante, conducatorii auto trebuie sa stie ca este interzisa remorcarea unui autovehicul care nu este inmatriculat sau inregistrat, sa stie ca pe polei sau pe gheata este interzisa remorcarea si transportul. In aceste situatii, tractarea se poate face doar pe o platforma specializata, de aceea conducatorii auto trebuie sa apeleze doar la firme specializate in tractari pentru a fi in siguranta.

La final, prevederile legale sustin ca este interzisa tractarea intregului ansamblu care depaseste masa legala admisa in permisul de conducere, adica masina care trage si masina remorcata depasesc aceasta valoare. Daca soferul are dreptul sa conduca un autovehicul cu masa totala ce nu depaseste 3.500 kg, iar acesta are o masina cu masa totala de 2.500 de kg nu va putea tracta spre exemplu o Dacia Logan care are peste 1.000 de kg.